5/5 - (1 امتیاز)

سپردن کارهای خانه به بچه‌ها چه مزایا و معایبی دارد؟

سپردن کارهای خانه به بچه‌ها چه مزایا و معایبی دارد؟ نظر به اینکه بسیاری از زنان و مردان شاغل در کشورهای مختلف جهان، از جمله در کشورمان ایران زمان کافی برای انجام کارهای خانه مانند نظافت، شست‌وشو، پخت‌وپز، خرید منزل و ... را نداشته و نیازمند کمک گرفتن از همسر، پدر و مادر یا فرزندان بزرگتر خود هستند، از همین رو بسیاری از کارهای خانه ساده‌ را می‌توان به کوچکترها و کودکان سپرد. مشارکت بچه‌ها در امور خانواده نه تنها کمکی برای پدر و مادر در انجام کارهای منزل است، بلکه تا جایی که به تحصیل، تفریح و کودکی آنها...

سپردن کارهای خانه به بچه‌ها چه مزایا و معایبی دارد؟

نظر به اینکه بسیاری از زنان و مردان شاغل در کشورهای مختلف جهان، از جمله در کشورمان ایران زمان کافی برای انجام کارهای خانه مانند نظافت، شست‌وشو، پخت‌وپز، خرید منزل و … را نداشته و نیازمند کمک گرفتن از همسر، پدر و مادر یا فرزندان بزرگتر خود هستند، از همین رو بسیاری از کارهای خانه ساده‌ را می‌توان به کوچکترها و کودکان سپرد. مشارکت بچه‌ها در امور خانواده نه تنها کمکی برای پدر و مادر در انجام کارهای منزل است، بلکه تا جایی که به تحصیل، تفریح و کودکی آنها آسیب نزند برای رشد و یادگیری نحوه انجام‌دادن کارهای روزمره زندگی در آینده بسیار مفید و مناسب است.

در بسیاری از دوره‌های آموزشی والدین، این نکته‌ها به عنوان یک اصل در تربیت کودکان عنوان می‌شود که کارهای ساده‌تر منزل را می‌توان به آنها سپرد تا در آینده توان انجام کارهای شخصی و خانه‌داری را در محل زندگی مستقل خود داشته باشند. استفاده از انواع مایع شوینده بوژنه در تمیزکاری اگرچه مختص والدین و افراد بالغ است، اما به عنوان مثال می‌توان از کودکان در فراهم کردن و آوردن وسایل مورد نیاز مانند دستمال، ابر و اسفنج و … کمک گرفت. در این نوشتار، توضیحاتی درباره مزایا و معایب سپردن کارهای منزل به بچه‌ها و نحوه مشارکت آنها در کارهای منزل ارائه شده است.

مزایای سپردن کارهای خانه به کودکان

مشارکت خردسالان در کارهای خانه می‌تواند روحیه خلاقانه آنها را فعال‌تر کند. همان طور که اشاره شد، برای بعضی از کارهایی که نیازمند توان کمی هستند یا برای پوست و سلامت کودک مضر نیستند می‌توان از آنها کمک گرفت. به عنوان مثال می‌توان کودکان را برای آوردن وسایل و همراهی در انجام کارهای خانه تربیت کرد. این کار دارای مزایای گوناگونی از جمله موارد زیر است:

  • تقویت هوش فیزیکی و یادگیری دانش حرکتی در بچه‌ها
  • افزایش روحیه کار تیمی و مشارکت در کارهای گروهی
  • آموزش همکاری در کارهای مختلف و یادگیری نحوه انجام هر کدام
  • شکوفایی خلاقیت کودکان در نحوه انجام کارها و تقویت هوش انتزاعی و هرجانی آنها
  • یادگیری نظم و انضباط و نحوه قراردادن هر چیزی در سر جای خود
  • فرهنگ سازی با آموزش استفاده صحیح از منابعی مانند آب و تعادل در مصرف

با توجه به موارد یادشده، حتی اگر والدین زمان کافی برای انجام کارهای خانه را داشته و یا ترجیح می‌دهد خود به تنهایی تمام کارهای منزل را انجام دهند، بهتر است در این مورد تجدید نظر نموده و از مزایای سپردن کار منزل به کودکان غافل نشوند.

معایب سپردن کارهای خانه به کودکان

با توجه به اینکه بچه‌ها نیاز به رشد و یادگیری و شناخت دنیای اطرافشان از طریق بازی و کسب تجربه به صورت فیزیکی دارند، رفتار مناسب با کودکان و قراردادن آنها در محیطی سالم و به دور از تنش‌های موجود در زندگی روزمره می‌تواند در شکوفایی هوش و استعدادهای پرشمار آنها تاثیر چشمگیری داشته باشد. در چنین شرایطی، اجبار خردسالان به انجام کارهای خانه مانند تمیزکاری می‌تواند سبب ایجاد نارضایتی و بروز خشم درونی در آنها شده و نه تنها جنبه یادگیری انجام کارهای خانه در انها از بین برود بلکه در آینده حس بدی نسبت به انجام این کار در خانواده داشته باشند.

مشارکت بچه‌ها در امور خانواده می‌تواند زمانی موثر باشد که از آنها درباره اینکه سپردن کدام کار را بیشتر دوست دارند و علاقه به انجام چه کاری در آنها بیشتر است پرسیده شود. در غیر این صورت، کارکردن اجباری کودکان می‌تواند در آنها خشم، سرخوردگی، حس عدم امنیت و … ایجاد کرده و معایب پرشماری را به همراه داشته باشد.

همچنین استفاده نادرست از بعضی مواد شوینده و پاک کننده برای سلامت کودکان مضر است که این کار بایستی با نظارت والدین و حضور آنها صورت بگیرد.

مشارکت کودکان در تمیزکاری و کارهای خانه

با توجه به موارد فوق، تنها در بخشی از کارهای خانه می‌توان از مشارکت کودکان بهره گرفت. با توجه به همین موضوع، در ادامه تعدادی از کارهایی که بچه‌ها می‌توانند در خانواده در آنها مشارکت داشته باشند با توجه به گروه سنی آنها معرفی شده اند.

  • گروه سنی 2 و 3 سالگی:بچه‌ها در این سنین می‌توانند کتاب‌های خود را مرتب کنند، البسه کثیف خود را در سبد بریزند یا اسباب‌بازی خود را جمع‌آوری کنند.
  • گروه سنی 4 و 5 سالگی:می‌توانند با استفاده از دستمال مرطوب گردگیری کنند، به مادر یا پدر در پخت‌وپز کمک کرده یا با آب‌پاش به گل‌ها آب بدهند.
  • گروه سنی 6 و 7 سالگی:می‌توانند در تا کردن لباس‌ها، جمع‌کردن ظروف از روی میز یا سفره، تمیزکاری با جاروبرقی و کارهای ساده‌ای از این قبیل مشارکت داشته باشند.
  • گروه سنی 8 و 9 سالگی:می‌توانند علاوه بر تمامی موارد یادشده در گروه‌های سنی پایین‌تر، خودشان اقدام به آماده‌کردن صبحانه سرد کرده و در شستن ظرف‌ها با استفاده از مایع ظرفشویی بوژنه (با دستکش) نیز کمک کنند.
  • گروه سنی 10 سالگی به بالا:می‌توانند در کار با وسایلی که نیاز به احتیاط زیاد دارند از جمله اتو، اجاق گار و … از آنها کمک گرفت. همچنین کودکان در این سنین می‌توانند در دوخت و دوز و تمیزکاری نیز به والدین کمک کنند یا خود به تنهایی آنها را انجام دهند.